Program / Västergötland

Västergötland

Mandag den 25. maj – fredag den 29. maj

Västergötland - Sveriges vugge 

Dette års stortur går til Västergötland, som ligger mellem Sveriges 2 største søer, Vänern og Vättern.  Området består af smukke, typisk svenske “knoldede” landskaber, hvor stenene blander sig med græs og træbevoksning. Der er både søer og bakker - Vänern og Vättern blev dannet i istiden for ca. 10.000 år siden, og Vänern er Europas 3. største sø. 

Vi besøger forskellige naturlokaliteter, bl.a. Hulsjöen og Dättern i den sydlige ende af Vänern, og vi bruger en dag ved og omkring Hornborgasjön som er mest berømt for sine traner i april måned.  Men selv om vi er for sent på den til tranerne, er der stadig masser at se - bl.a. lappedykkere, hvor 5 arter yngler. Fiskeørn, almindelig ryle, brushane, kærløber, nattergal, sivsanger og karmindompap er også hyppige ved Hornborgasjön. 

Én dag bruger vi i den nordlige ende af Vänern, nemlig ved søen Östen, i byen Mariestad og måske en sejltur på Vänern.  I skrivende stund kan vi ikke få kontakt med dem, der sejler, men vi prøver ihærdigt at få det til at lykkes. 

Vi skal også besøge en sand naturperle - Naturreservatet Skogastorp. De mange kilder med kalkholdigt vand danner kildekalk, som er grobund for en artsrig vegetation, bl.a. følgende orkideer:  Sump-Hullæbe, Vellugtende Trådspore og Flueblomst.  Herudover Kalk-Øjentrøst (en maskeblomst). 

Vi bor i byen Skara på Stadshotellet. Skara er en væsentlig brik i Sveriges tilblivelse. Læser man Jan Guillous bøger om Arn (Vejen til Jerusalem, Tempelridderen, Riget ved verdens ende), får man fortællingen om, hvordan der var evige kampe mellem de forskellige slægter i Götalandene mellem 1150 - 1251. Det endte med en sejr til Birger Jarl, som flytter centrum til den nyanlagte Stockholm, og Sverige opstår som stat og nation. Før den tid hørte det meste af Sverige til Danmark, Norge og Finland. 

Jon vil være botanisk leder. 

Pris: D.kr 4.500 - 5.000 inkl. i delt dobbelt- eller twinværelse. Tillæg for enkeltværelse 720 kr.

Endelig pris kommer, når vi nærmer os afrejsen og kender kursen på svenske kroner.

I prisen indgår bustransport, hotelophold på Skara Stadshotel, helpension og aftensmad den sidste dag.

Drikkevarer er for egen regning, og madpakke til den første dag skal man selv medbringe.

Tilmelding: Indbetal depositum 1.000 d.kr. senest den 1. februar på konto reg.nr. 1551 kontonr. 1900978. Ønskes eneværelse bedes man oplyse dette samtidigt. 

Restbeløb indbetales senest den 1. april. 

Dato: 25. maj – 29.maj, begge dage inkl.

Mødetid: kl. 8.00 den 25. maj.

Mødested: Køge St. ved turistholdepladsen Østre Banevej.

Hjemkomst: 29. maj kl. 20 – 21.

Medbring:

Madpakke til den første dag
Svenske penge til drikkevarer. Vi kører i svensk bus, og drikkevarer kan købes i bussen. Medbring svenske kroner til eventuelle indkøb af småfornødenheder, herunder drikkevarer i bussen.
PAS (ikke at forglemme).
Foreningen Natur-Øst